24 Şubat 2013 Pazar

Başbakan İnönü


                           BAŞBAKAN  İSMET  İNÖNÜ  ŞEBİNKARAHİSAR'DA


                  Mahmut Arseven'den  alınan yukarıdaki fotoğraf, Başbakan  İsmet İnönü'nün 1935 yılında Erzincan'dan Giresun'a giderken Şebinkarahisar'a da uğradığının resmidir ve ilk kez yayınlanmaktadır.
                Evet, İsmet İnönü, Atatürk'ün isteği ile  1935 yılı  yazında Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz illerine yaptığı uzun tetkik gezisinde Şebinkarahisar'dan da geçmiştir.
                Başbakan İsmet İnönü, Cumhurbaşkanı  Atatürk'ün emriyle, 1935 yılında Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz illerinde bir geziye çıkmış ve gördüklerini, izlenimlerini,  Erzurum’dan Erzincan’a, Ağrı’dan Diyarbakır’a, Kars’tan Muş’a, Diyarbakır’dan Tunceli’ye, Van’dan Bitlis’e 1935 yılı Türkiye’sinin ne durumda olduğu  gözler önüne  seren, devlet politikasını da belirleyen   bir rapor düzenleyerek Atatürk'e  sunmuştu. 
                Güneydoğu  illerinden başladığı  bu gezisinde,  bilahare Kars, Artvin, Rize , Trabzon, Erzurum, Erzincan güzergahını izleyen İsmet İnönü, Şebinkarahisar üzerinden Giresun'a oradan da Ordu ve Samsun'a  geçmişti.
                4 Ağustos 1935 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan küçük bir habere göre,  "Başbakan İsmet İnönü yanındakilerle birlikte  (3 Ağustos 1935 günü)  saat üçde  Şebinkarahisar'a gelmiş ve biraz dinlendikten sonra Giresun'a hareket etmiştir. "
                Başbakan İsmet İnönü'nün yanında Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ile Jandarma Genel Komutanı Kazım Orbay olduğu halde geldiği Şebinkarahisar'da, şimdiki Kömbeler Pasajı'nın  yerinde bulunan Mehmet Kömbe'ye ait evde yemeğini yemiş,  kendisi ile görüşen ve o tarihte dahi yol ve kalkınma konusunda şikayetlerini dile getiren eşrafa "elden geldiği kadar  dertler merhem olma" sözü vermiş, hatta Giresun eski Milletvekili Turan Alçelik'in TBMM'de yaptığı bir konuşmasına göre de "vilayet olma hakkınızı iade edeceğiz" şeklinde konuşmuştur. 


                Giresun'lular tarafından Kulakkaya'da Cumhuriyet Marşı ile karşılanan  Başbakan İsmet İnönü, Ankara'ya dönüşünde Bayındırlık Bakanı (o zamanki söyleyişle Nafıa Vekili) Ali Çetinkaya'yı yol sorununu incelemesi için Şebinkarahisar'a göndermiş, Ziraat Bankası kanalı ile de ilçeye bir ekonomik destek sağlamıştır.
                İsmet İnönü, 1935 yılındaki bu gezi sonunda  hazırladığı ve Atatürk’e sunduğu kamuoyunda “Kürt Raporu” adı verilen raporunda, “Bayburt, Kelkit, Şiran, Alucra, Şebinkarahisar, Koyulhisar, Reşadiye, Niksar, Erbaa noktalarından geçen uzunluğuna ve Karadeniz’den gelen bütün irtibat yolların değen bir güzergahın tayini” ni önermiştir.
                1936 yılında vilayetliğin iadesi için kendisini Ankara'da ziyaret eden Şebinkarahisar heyetinin, “Şebinkarahisar vilayetinin kaldırılmasında isabet yoktur. Giresun ile aramızda yol yoktur. Yazın birkaç ayında işleyen kervancılık döneminde kalan bir yoldur. Bizi yolsuz ve öksüz bıraktınız.  Bu motor devrinde perişan oluyoruz” şeklindeki yakınmalarına karşı, Başbakan  İsmet İnönü  “Ne demek istediğinizi anladım, ben o dağları deldireceğim, size mükemmel yol açtıracağım” cevabını vermişti.
                Ne yazık ki, ne Şebinkarahisar vilayet oldu,  ne Eğribel'e tünel yapıldı. “Bayburt, Kelkit, Şiran, Alucra, Şebinkarahisar, Koyulhisar, Reşadiye, Niksar, Erbaa noktalarından geçen" yol önerisi ise 1974 Ecevit Hükümeti tarafından TETEK Projesi adı ile hayata geçirilmek istendi, ancak daha sonra kurulan Demirel Hükümeti tarafından bu proje değiştirilerek yol Suşehri-Reşadiye üzerinden, bugünkü  güzergahtan  inşa edildi.

           KAYNAKÇA
           1- Saygı Öztürk, İsmet Paşa’nın Kürt Raporu, İstanbul 2007
           2-  Hasan Tahsin Okutan,  Şebinkarahisar, 1944
           3- Ali Özdemir-Hasan  Özhan, İlçe Oluşunun 50. Yılında Şebinkarahisar, 1983
     4-http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic_yazici?    
           P4=4828&P5=B&page1=21&page2=21
     5- www.cumhuriyetarsivi.com
     6- Yeni Şebinkarahisar Arşivi   

Bu yazı Sn. Ünsal Çalık ile birlikte hazırlanmış ve Yeni Şebinkarahisar Gazetesi'nin 06.11.2012 tarihli sayısında  yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder